Ett vildsvin vars kött hade en strålningshalt tio gånger över Livsmedelsverkets gränsvärde har skjutits i norra Uppland, rapporterar SVT Nyheter. Strålningshalten i köttet uppmättes till 16 000 Becquerel per kilo (Bq/kg), att jämföra med gränsvärdet 1 500 Bq/kg. Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger till SVT:s Mitt i naturen att man kan räkna med att strålningshalten i vildsvin kommer att öka. Detta i takt med att stammen sprider sig norrut in i områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylkatastrofen 1986. Vildsvinen bökar i jorden och kommer därför åt strålning som ligger begravd i marken.
När Tjernobyl small 1986 spreds Cesium-137 väster och nordväst ut från reaktorn. Delar av det föll över Sverige och nu, en halveringstid – drygt 30 år – efter katastrofen, sprider sig vildsvin norrut genom Uppland in i nedfallsbältena. Vildsvinen bökar i marken och kommer ned i de skikt där Cesiumet ligger kvar, äter sånt som växer där och blir 10 gånger mer radioaktiva än vad som är acceptabelt. De som glatt sig åt minskande halter av Cesium i fisk, bär, svamp och älg får nu åter rata delar av det naturens skafferi kan erbjuda.
Det är länge sedan Tjernobyl, känns det som. Cesium-137 är inte heller en särskilt långlivad isotop jämfört med Plutonium, med halveringstid på drygt 24.000 år, som också finns i bränsleavfallet från kärnkraftverk. Men nu var det Cesium det handlade om…
Ovan kan du se hur nedfallet efter Tjernobyl fördelade sig över Sverige. I de områden som fått ”mycket” nedfall, åtminstone alla med inslag av orange eller rött, ska man antagligen vara försiktig med vildsvin. Här är en länskarta som gör det lättare att översätta var gränserna för nedfallet går.
Det där med kärnkraft är bra när det fungerar men i mitt tycke fungerar det inte tillräckligt ofta. Tills vi får igång någon bättre typ av reaktor som inte kan skena och inte lämnar så mycket farligheter efter sig önskar jag att vi minskar vår energianvändning istället.
Förresten är det inte bara vildsvin man ska vara försiktig med. Gävle kommun har gått ut med särskilda instruktioner till de som eldar med ved angående hur askan efter eldningen ska tas omhand. Det är inte bara att hälla ut den på trädgårdslandet, den ska istället lämnas till bemannad avfallsanläggning eller läggas bland brännbart hushållsavfall eftersom Cesium tas upp av träden och anrikas i askan när man eldar ved.
Backar jag ut lite och tittar på den stora bilden av kollapsen är det bara ännu en spik i kistan att effekter av gamla olyckor gör delar av vår mat oätbar. Vi kommer att se mer sånt framöver.
Lämna en kommentar