Havregryn innehåller fett som kan härskna vid lagring men det är bra mat, gröt alltså, därför vill jag kunna ha lite havregryn i lager. Försommaren 2013 gjorde jag ett experiment, jag hällde havregryn i en 5 l plastdunk, la i en handvärmare – den skulle fungera som syreätare – och skruvade igen locket.
Idag, 3 år och tre månader senare har jag gjort gröt av grynen och ätit den. Den smakade finfint, åsikten delas av min fru och min hund. Enligt förpackningen var BF-datum för grynen under första halvan av 2014 så de är alltså mer än två år förbi BF-datum utan bismak av något slag.
Grynen har lagrats i en plastdunk som är livsmedelsgodkänd, vinglas- och gaffelsymbol instämplad i botten, som stått i jordkällaren sedan maj 2013.
Så det fungerar bra att lagra havregryn länge. 😀
Här visas fyllning av gryn samt handvärmare från den orangea förpackningen i vänstra bilden nedstoppad i dunken.
Här visas grynen och innehållet från handvärmaren efter tre år och tre månader.
Att handvärmaren tagit upp syre styrks av att den vägrade avge någon värme då jag tog ut den ur dunken trots knådning och trots att jag fuktade den.
Jag kände mig lite tveksam till handvärme i kombination med mat men det är ingen fara. Handvärmaren innehåller
- Järn
- Vattten
- Vermiculite
- Aktivt kol
- Salt
Vermiculite är det enda jag känt mig tveksam till men det är ett mineral som ska vara ofarligt att äta – i måttliga mängder förstås.
Lämna en kommentar